Χρήσιμος Οδηγός

Επιλογή Σωστού Συστήματος Συναγερμού

Αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ασφαλείας. Πολύ καλά μέχρις εδώ.
  • Πως μπορούμε όμως να γνωρίζουμε από πριν για την υποδομή του χώρου μας έτσι ώστε να κάνουμε τη σωστή επιλογή του συστήματος;
  • Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν εξετάζουμε τις δυνατότητες του ενός ή του άλλου συστήματος που μας προτείνουν;
  • Ποιές είναι τελικά οι πραγματικές μας ανάγκες;

Ο οδηγός που ακολουθεί ελπίζουμε να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη καλύτερη λύση για τη δική σας ανάγκη.
Security
Automation
Καταγραφικά                                           


Ενσύρματος Συναγερμός

Τι σημαίνει ενσύρματος συναγερμός;
Ενσύρματο ονομάζουμε το σύστημα εκείνο που συνδέει τον κεντρικό πίνακα με τις περιφερειακές του μονάδες με κάποιο καλώδιο.
Περιφερειακές μονάδες είναι όλα εκείνα τα εξαρτήματα που διεγείρονται και "αισθάνονται" το χώρο μας και δίνουν σήμα συναγερμού όταν αντιληφθούν αλλαγή στη κατάσταση τους.

Πως μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη ή μη καλωδίωσης στο χώρο μας;
Η διαδικασία αυτή ενώ δεν είναι καθόλου χρονοβόρα και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις, είναι άμεσα συνιφασμένη με το λειτουργικό αποτέλεσμα και τις ανάγκες μας και δεύτερο με το τελικό κόστος του εξοπλισμού και κατ'επέκταση της εγκατάστασης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο (μαγαζί, γραφείο κλπ) είτε για σπίτι, για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει καλωδιακή πρόβλεψη από τον ηλεκτρολόγο για εγκατάσταση συστήματος συναγερμού θα πρέπει να αναζητήσουμε αυτά τα καλώδια.
Τα καλώδια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά εμφανή.
Θα τα συναντήσουμε στην εξωτερική πόρτα (πάνω γωνία) και  στις λοιπές εξωτερικές πόρτες ή παράθυρα (στο ίδιο σημείο)
Ένα άλλο σημείο είναι κάποιοι τοίχοι των δωματίων όπου μπορούμε να δούμε σε ύψος 2.00-2.20μ να ξεπετάγεται ένα μικρό άσπρο καλώδιο (διατομής όσο το καλώδιο του φορτιστή του κινητού μας)
Τέλος ίσως να έχουμε παρατηρήσει αρκετά καλώδια να καταλήγουν σε σημεία όπως ένας διάδρομος, μια ντουλάπα, κοντά στον ηλεκτρολογικό πίνακα, σε αποθήκες (στα μεγαλύτερα σπίτια) κλπ.
Τα καλώδια αυτά έχουν μέσα συνήθως 4 με 6 μικρότερα καλώδια διαφόρων χρωμάτων.
Σε καμιά περίπτωση δε πειράζουμε τα καλώδια που έχουμε βρει καθώς δεν είμαστε έμπειροι για το αν είναι τα σωστά καλώδια και πιθανό είναι να έχουμε βρει κάποιο καλώδιο που φέρει "ισχυρά ρεύματα" ή για κάποιο λόγο που δε γνωρίζουμε αυτά τα καλώδια έχουν έρθει σε επαφή (ακόμα και επαγωγικά) με κάποια καλώδια ισχυρών ρευμάτων. Είναι δουλειά έμπειρου τεχνικού να εξετάσει την καλωδίωση και να αποφανθεί αν σωστά εκτιμήσαμε ότι η καλωδίωση είναι η προοριζόμενη για το σύστημα συναγερμού.

Αν τελικά υπάρχει καλωδίωση είμαστε σε θέση να εγκαταστήσουμε ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας.

Aσύρματος Συναγερμός

Όπως καταλαβαίνουμε και από όσα διαβάσαμε σχετικά με τους ενσύρματους συναγερμούς εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι στα ασύρματα συστήματα η ουσιαστική διαφορά είναι ότι οι περιφερειακές μονάδες επικοινωνούν ασύρματα με την κεντρική μονάδα και μεταφέρουν τις αλλαγές που συμβαίνουν.
Κάθε περιφερειακή μονάδα (μαγνητική επαφή, radar κλπ) διαθέτει ένα ενσωματωμένο κύκλωμα πομπού-δέκτη το οποιό τροφοδοτείται με μπαταρίες.
Φυσικά το κόστος των μονάδων αυτών είναι αρκετά μεγαλύτερο λόγω της ύπαρξης αυτών των κυκλωμάτων και της ποιότητας με την οποία πρέπει να είναι κατασκευασμένα μιας και μιλάμε για σύστημα ασφαλείας όπου τα περιθώρια λαθών πρέπει να είναι περιορισμένα στο ελάχιστο.

Οι συχνότητες που λειτουργούν σήμερα οι ασύρματοι συναγερμοί είναι δύο. Στα 433MHz και στα 868MHz με την τελευταία να παραμένει ως η επικρατούσα συχνότητα για την συγκεκριμένη χρήση.

Παρ'όλο που η τεχνολογία στο τομέα των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων έχει προχωρήσει αρκετά, κανένας δε θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απόλυτη αξιοπιστία ενός ασύρματου συστήματος.
Άρα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με σωστό σχεδιασμό θα μπορούσε κανείς άφοβα να εγκαταστήσει ένα ασύρματο σύστημα.
Διαβάστε ακόμα
Βασική Χρήση του ΚΥΟ8 και του ΚΥΟ32
  • πιο απλό απ'όσο φανταζόμασταν και
  • έξυπνα κόλπα για όσους βαριούνται τα εγχειρίδια χρήσης

Περιφερειακές μονάδες
  • τι κάνουν;
  • μας χρειάζονται όλα αυτά;
Copyright ©  2008. Κατασκευή της Advision για λογαριασμό της Inous Intelligent Living.
Κείμενα και φωτογραφίες του www.inous.gr διατίθενται στους επισκέπτες για προσωπική ενημέρωση και χρήση. Οποιαδήποτε χρήση σε άλλο μέσο, απαιτεί την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Privacy Policy | SitemapΚεντρική > How To


Αυτό το ξέρατε;
Η inous διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό (Cisco Certified) και μπορεί να αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή του δικτύου σας.

Αυτό;
Η inous μπορεί να αναλάβει και το στήσιμο του τηλεφωνικού σας κέντρου όπως δε το γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Νέο Προϊόν


Web Offer
Ενσύρματο σύστημα
συναγερμού με 690